Čar ponovne uporabe in recikliranja

Čar ponovne uporabe in recikliranja

V svojem krogu imamo ljudi s posebnimi potrebami, zato so za nas vrednote, kot so ljubezen, dobrota in sočutje, edinstvenega pomena. Z njimi ohranjamo spoštovanje, gradimo odnose ter izkazujemo prijaznost in hvaležnost do ljudi, ki jih srečujemo na svoji poti, med drugim tudi v naši trgovini ponovne uporabe, kjer obnavljamo in recikliramo oblačila. 

Iz starega, odsluženega džinsa izdelujemo nove jakne, hlače in nahrbtnike. Čipke in pletene niti obrobljajo in združujejo ponovno uporabljeno blago, ki tako pridobi dodano vrednost.
Tako kot spoštovanje, prijaznost in sočutje prepletajo in povezujejo naše odnose, tudi čipka in pletena nit povezujeta oblačila iz džinsa in jim vdihujeta novo podobo.

V Naši trgovin’ci smo poleg recikliranja oblačil pristaši ponovne uporabe oblačil, igrač in predmetov. 

Tako imenovani “vintage-videz” je v modi že kar nekaj let. Tudi uporaba starejših predmetov, ki so jo številni nekdaj povezovali z revščino, zdaj izgublja tančico sramotnosti. 

Vse bolj aktualno recikliranje je trend, ki izvira tako iz trajnostne naravnanosti kot iz potrebe po varčevanju. Recikliranje dobiva vse večjo moralno vrednost, saj z njim ozaveščeno zmanjšujemo potrošniško delovanje, ki nam je prišlo v navado v zadnjih letih: navadili smo se kupovati poceni stvari in jih potem zavreči, da bi hitro kupili nove, še cenejše. 

Pa je ponovna uporaba res nekaj, česar bi se morali sramovati? Ali pa je, nasprotno, to način, s katerim ovrednotimo predmete, svojo ustvarjalnost in ne nazadnje tudi svoj denar, skupaj s časom in trudom, s katerima smo ga zaslužili?

Ali mora biti predmet, ki ga ponovno uporabimo, nujno brezhiben? Mar ni čar rabljenih predmetov prav v sledeh minevanja in najrazličnejših zgodbah, ki so vtkane vanje? 

Zakaj naj bi bil nov prodajni izdelek, ki so ga izdelali v milijon primerkov in ga z drugega konca sveta pripeljali k nam, ob tem pa še onesnaževali naravo, boljši od predmeta, ki smo ga preuredili in je že leta nekje med nami?

Mi prisegamo na recikliranje in ponovno uporabo, na nove zgodbe, domiselnost, izvirnost in kreativnost! Postanite del teh zgodb tudi vi!

Share this post

sl_SISlovenian